Hygrometrar och termometrar

Hygrometrar och termometrar

En luftfuktare av hög kvalitet är det bästa sättet att se till att dina cigarrer hålls i ett idealiskt klimat, men tyvärr är inte alla luftfuktare lika konsekventa som du skulle kunna önska. Genom att lägga till en hygrometer och termometer till din humidor kan du hålla ett närmare öga på fuktnivåerna och temperaturen och se till att dina cigarrer alltid är i perfekt rökkondition.Vad är en hygrometer?

En hygrometer mäter helt enkelt den relativa luftfuktigheten. Hygrometrar visar fuktnivån i ditt cigarrförvaringsutrymme, från den minsta skrivbordshumidoren till stora skåphumidorer, och ger dig extra trygghet genom vetskapen att dina cigarrer alltid är säkra och välbehållna i en perfekt miljö.

Hygrometertyper

En hygrometer kan visa sig vara en kraftfull kompanjon när den kombineras med en av de många pålitliga luftfuktare som finns på marknaden. Det handlar bara om att hitta den rätta passformen för dina behov. Precis som med luftfuktare finns det många olika stilar att välja mellan. Varje hygrometer faller dock in i en av två typer: Analog eller digital.

Analoga hygrometrar

Dessa traditionella hygrometrar är de vanligaste i cigarrhumidorer på grund av sin tillförlitlighet och sitt klassiska utseende. De flesta analoga hygrometrar har en numrerad urtavla och en pil som pekar på den aktuella luftfuktigheten. Alla analoga hygrometrar är dock inte lika, eftersom vissa är bättre lämpade för cigarrförvaring än andra.Det finns tre olika typer av analoga apparater:

 • Metallfjäderhygrometrar
 • Hygrometrar med naturligt hår
 • Hygrometrar för syntetiskt hår

  Metallfjäderhygrometrar är konstruerade runt en metallfjäder som rullar ihop eller ut sig själv beroende på luftfuktigheten. Även om de fungerar i nödfall är dessa hygrometrar i allmänhet de billigaste och minst tillförlitliga alternativen för cigarrförvaring.

  Hygrometrar med naturligt hår ger en mer exakt avläsning av luftfuktigheten än deras motsvarigheter med metallfjäder, eftersom de använder ett naturligt hårstrå i stället för en fjäder. Håret expanderar och drar ihop sig med luftfuktigheten och flyttar nålen på urtavlans yta för att visa den aktuella relativa luftfuktigheten. Även om de är mer exakta än hygrometrar med metallfjäder, kräver dessa apparater en regelbunden omkalibrering.

  Hygrometrar med syntetiskt hår har nästan samma funktion som hygrometrar med naturligt hår, förutom att de använder syntetiskt hårmaterial som kräver liten eller ingen omkalibrering. Dessa apparater har den högsta noggrannheten och det lägsta underhållet av alla analoga hygrometrar. Tysktillverkade hygrometrar av syntetiskt hår, som adorini precision Hårhygrometer Humidor, är det föredragna analoga valet för cigarrhumidorer.

  Digitala hygrometrar

  Med lättlästa displayer och ofta med inbyggda termometrar och flera inställningar för klimatkontroll har digitala hygrometrar blivit alltmer populära alternativ för cigarrhumidorer. Elektroniska sensorer fungerar i stället för hårstrån eller fjädrar för att mäta den relativa luftfuktigheten.  Digitala enheter som är optimerade för cigarrhumidorer och luftfuktighetsintervall över 65 %, t.ex. adorinis eleganta digitala hygrometer Compact, erbjuder den mest tillförlitliga noggrannheten. Även den mest moderna digitala hygrometern kan dock avvika med 2 eller 3 procentenheter. Oavsett vad de digitala hygrometrarna förlorar i fråga om noggrannhet eller högre pris, kompenserar de mer än väl för sin användarvänlighet och mångsidighet.

  Om du vill ha bekvämligheten av en digital display med lite eller inget underhållsbehov är digitala hygrometrar rätt väg att gå. Om du föredrar den bästa precisionen, är analoga hygrometrar med syntetiskt hår det bästa valet.

  Termometrar

  Huvudfokus vid cigarrförvaring bör alltid ligga på fuktnivåerna, men temperaturen kan spela en roll för fuktnivåerna och bevarandet av cigarrer. Därför kan det vara användbart att hålla koll på din cigarrhumidors temperatur eller förvaringsutrymme med en termometer.

  Inget säger att du inte kan förvara cigarrer svalare eller varmare än rumstemperatur, men drastiska temperatursvängningar kan vara skadliga för dina cigarrer. Värme kan särskilt orsaka problem, eftersom varmare temperaturer i kombination med hög luftfuktighet skapar idealiska förhållanden för att kläcka cigarrentusiasternas svurna fiende: tobaksbaggen.

  Att hålla cigarrerna konsekvent vid eller nära rumstemperatur är att föredra, så genom att använda en termometer kan du hålla ett vaksamt öga på klimatförändringar och begränsa risken för angrepp av tobaksbaggar och andra faktorer som annars skulle kunna skada din cigarrsamling.

  Är termometrar nödvändiga för att bevara cigarrer?

  Nej, men termometrar hjälper verkligen till och ger lite extra sinnesfrid till din cigarrförvaring. Lyckligtvis har många av de digitala hygrometrar som finns tillgängliga idag, till exempel den bästsäljande adorini Digital Hygrometer och Termometer, också integrerade termometrar. I stället för en extra kostnad blir det en bonus; en vinst för alla.

  Fukt och temperatur på ditt sätt

  Oavsett vilken typ du väljer är hygrometrar och termometrar ovärderliga verktyg som hjälper dig att på bästa sätt bevara dina cigarrer i den idealiska miljön. Håll dina cigarrer ready for action och känn dig säker på att allt är som det ska vara med den perfekta hygrometern och termometern för din cigarrhumidor.


Alla priser är inklusive moms.. Fri frakt från 1 400 kr. För ett ordervärde under 1 400 kr tillkommer fraktkostnader . Strikeout-priserna är föreslagna detaljhandelspriser.