Vad är fördelarna av att låta cigarrerna mogna och hur påverkas smaken av detta?

När experter pratar om att blanda olika tobakssorter och hur smakerna gifter sig syftar de på processen som sker efter att cigarren lämnat fabriken. Även när cigarrtillverkare använder mognad tobak för cigarrerna fortsätter smakerna att utvecklas.

Precis som fina viner leder långtidsförvaring av premium-cigarrer till en positiv ändring i smaken. Normalt sett tar det bara några månader för cigarrer att resa från tillverkaren till försäljningsstället. Unga cigarrer kan fortfarande ha en stark, otrevlig, ammoniak-liknande smak vilken ofta försvinner inom ett år efter att cigarren rullats. Under förvaringen förlorar cigarrerna sitt tannin-innehåll och med detta den bittra smaken: aromerna blir mer uttalade, smaken rundare, mer harmonisk och cigarrerna tappar all oönskad skarphet. Smaken blir också bättre av Spansk cederfaner vars influenser blir starkare med tiden.

Om tobaken som använts inte fått mogna tillräckligt innan rullningen tillkommer ytterligare en aspekt som gör att mognadsprocessen efter inköp är ännu mer rimlig. Smaken av de nyligen rullade cigarrerna kan vara något grov eller rustik. Dessa smakintryck försvinner oftast under mogningen. I denna kontext rekommenderas ofta långa mogningsprocesser för cigarrer med stark smak. Till skillnad från vin innebär inte förvaring i några år mer någon risk för negtiva effekter.

Precis som vinexperter har vinkällare har cigarrentusiaster ofta ett cigarrskåp. Cigarrökaren har dock en nackdel och det är att det är svårt att köpa redan mognade cigarrer på marknaden, till skillnad från vindrickare.

Hur vet jag om en cigarr har lagrats...


Hur gamla brukar cigarrer vara när de...