Hur kalibrerar man en hygrometer?

Först måste du kolla att hygrometern har en kalibrerings-funktion eftersom vissa analoga och även vissa digitala hygrometrar inte har denna funktion. Analoga hygrometrar som kan kalibreras har ofta en skruv på baksidan som man använder. För digitala hygrometrar, läs instruktionerna. Som beskrivet i avsnittet Vilken är den bästa typen av hygrometer? är analoga hygrometrar ofta känsliga för vibrationer och måste kalibreras ofta.

Följande kalibreringsmetod kan användas för både analoga och digitala hygrometrar:

  • Salt-metoden: Fyll en behållare med vatten så att botten är täckt med ca 5 mm. Gör sedan en mättad saltlösning, t.ex. 40 gram salt per 100 ml vatten. Placera sedan ett glas med öppningen nedåt och placera hygrometern på det. Stäng behållaren och låt stå några timmar. Det är enormt viktigt att temperaturen förblir konstant under hela processen. Temperaturen bör vara mellan 19 och 21°C. Detta resulterar i en relativ fuktighetsnivå på 75%. För nästa steg behöver du vara snabb. Placera hygrometern i handen och justera den till 75%. Om du är för långsam på att dra den till 75% kommer den inte vara exakt. Ju längre tid du tar på dig desto känsligare kommer hygrometern vara för fluktuationer och desto mindre exakt kommer resultatet av kalibreringen att vara.

  • Metoden blöt en trasa: Följande metod är inte riktigt lika exakt men är snabbare och enklare än saltmetoden. Referensen här är 100% relativ fuktighet. Detta simuleras med hjälp av en blöt trasa i vilken hygrometern sveps in. Lämna hygrometern i trasan i en timme och justera fuktigheten till 100%.

Hur länge borde cigarrer få mogna?


Vilken är den bästa typen av hygrometer?